Tallinn del 2 – Beerhouse

Här kommer del två (av tre) om Tallinn-äventyret. Om ni inte läst del ett gör det här.

På lördagskvällen hade vi bokat bord på ett ställe som heter Beerhouse, Estlands enda kombinerade bryggeri och restaurang (i alla fall enligt dem själva). Restaurangen är inredd med tjocka mörka träbord med tillhörande träbänkar – lite som jag föreställer mig att en tysk ölhall skulle se ut…

Då de har ett eget bryggeri så serverar de främst sina egna ölmärken vilka är sju till antalet, sex ljusa och en mörk lager. Alla serveras i sejdlar om 0,5 eller 1 liter, eller så kan man hyra ett bord med en egen tapp och betala efter åtgång… Slutligen så har de också en avsmakningsmeny där man får 0,25 liter av varje sort för 300EEK (ca 200 svenska kronor)

Sorterna:

Pilsner Gold – en traditionell pilsner

Helles Light – lite ljusare pilsner

BH Premium – något fylligare än de två försa

Medovar Honey – Honungskryddad öl vilket gör den väldigt söt, men den har ändå en viss beska. Om man ska dra i sig en stor sejdel (en liter) så tror jag dock att den kan bli lite väl söt.

Märzen Special – en lite mildare öl

Vana Viini Lager – lite söt, men i övrigt rätt menlös.

Dunkels Extra – Den mörka lagern. Har en rätt bränd smak och är testets besvikelse.

Över lag tyckte jag att ölen var väldigt lika (förutom den mörka och honungsölen) och de ljusa sorterna får 5/10 över brädet medan den mörka blott får en trea – kanske mest för att jag förväntade mig mer.

I allt är det ett ställe värt ett besök om man gillar mikrobryggeriöl, även om jag kanske hade förväntat mig lite mer. Sen har de bra mat också, ost och vitlöksbröd (det vitlöksbröd som serveras i Estland är rätt olikt det man brukar få i Sverige) som förrätt eller tilltugg funkar bra, sen har de bra och prisvärd korv.

Sen när vi hade ätit klart hade de liveunderhållning, men det blev lite väl högljutt så vi drog vidare på stan. Det är inte så mycket att berätta om förutom att något som slog mig är att många ställen har erbjudanden i stil med “köp tre, betala för två” – något som man inte är van vid i Sverige (på grund av vår alkohollagstiftning).

Den tredje, avslutande, delen om vår Tallinnweekend kommer imorgon. Då ska det handla om – trumvirvel – den pub som vi tyckte var så bra att vi gick dit och åt lunch två gånger :)