Tre nyheter i standardsortimentet

Efter ett kort påskuppehåll tänkte jag nu fortsätta skriva om några av nyheterna i systembolagets standardsortiment: två brittiska (skotska) ale och en svensk lager.

Belhaven Wee Heavy

Först ut är en ale med fin röd färg vid namn Wee Heavy från skotska Belhaven.

Mild i smaken och en rätt ordinär brittisk ale. Helt okej, men inte mycket mer.

Brewdog Trashy Blonde

Ännu en ale från skotska Brewdog. Denna gång en ljus ale som är relativt alkoholsvag (4,1%). Trots sin relativa alkoholsvaghet så är den smakrik och har en bra beska. Riktigt god.

Kul att systemet äntligen tar hem denna, tycker att de väntat lite väl länge… den har funnits på stockholms ölfestival i alla fall de två senaste åren. Men den som väntar på något gott…

TT S:t Eriks pilsner

S:t Eriks pilsner från anrika TT är nog nyhets-släppets positiva överraskning.

Upphälld på glas är den gyllengul och har en amarillo-typisk citrusdoft.

Smaken: På flaskan står det “Ljus lager fylld med kärlek och en massa humle” – vet inte om hur det är med kärlek, men delen om humle stämmer! En riktigt god öl som har potential att vara sommarens lager. Kul med lite välhumlad lager för omväxlings skull. Denna öl är den sorts öl jag hade hoppats att pistonhead skulle vara.

Då dessa öl lyfts in i systemets ordinarie sortiment så kommer de att finnas tillgängliga det närmsta året – och förhoppningsvis, i alla fall för s:t erik och trashy blonde, längre än så.

3 thoughts on “Tre nyheter i standardsortimentet

 1. D

  St eriks är en av de minst balanserade öl jag har druckit. Jämför med t ex oppigårds amarillo spring så förstår du vad jag menar. Att pistonhead för 11,50 skulle vara så extremt överhumlat måste man vara extremamatör för att hoppas.

  1. Arno Post author

   Att oppigårds Amarillo spring är en mycket bättre öl håller jag med om alla gånger.
   Jag påstår inte heller att s:t erik är speciellt balanserad, utan att den är riktigt välhumlad – precis som jag råkar gilla. Det är inte ofta man hittar så välhumlad lager, vilket gör att jag tycker det är kul att det dyker upp en sådan – dock föredrar jag själv IPA.
   Sen angående pistonhead – de radar ju upp inte mindre än fyra humlesorter på flaskan + att de gått ut med att den är inspirerad av amerikanska mikrobryggerier – då känns det inte orimligt att anta att den skulle vara välhumlad (vilket den alltså inte var).

 2. Andreas

  Håller inte med dig där D om att den ska vara så obalanserad, men smaken är ju som sagt olika. Jag tycker iallafall att Jessica Heidrich har lyckats göra en otroligt god, skojig och trevlig pilsner som kommer bli min standardöl till husman och liknande ett bra tag framöver.

Comments are closed.